Et seminar som markerer fremgang
Hadelandsregionen markerte torsdag 16. januar et betydelig skritt fremover innenfor bioenergi og fjernvarme med et seminar arrangert av BioReg Hadeland.
Arrangementet samlet over 30 deltakere, inkludert statsråd Terje Aasland, representanter fra energidepartementet, lokale politikere og sentrale aktører i bioenergibransjen. Temaet for dagen, «Fjernvarme og bioenergi – kraftnettets beste venn!», belyste hvordan bioenergi kan bidra til å avlaste kraftnettet og fremme bærekraftige oppvarmingsløsninger.
Gjennom dagen fikk deltakerne oppleve en rekke interessante aktiviteter, inkludert besøk til Lunner Almennings tømmer- og flisterminal, Solør Bioenergis flisbaserte varmeleveranse til Gran sentrum, og biovarmesentralen på Gran Tre G3. Seminaret ble avsluttet med den offisielle åpningen av Gran Tre G3s nye 4,8 MW biovarmesentral, hvor statsråd Terje Aasland foretok den symbolske åpningen.
Aasland påpekte viktigheten av bioenergi som en del av løsningen for fremtidens energibehov.
– Det er viktig å utnytte energiressursene våre best mulig. Mer biobrensel senker behovet for nye investeringer i kraftsystemet og kan bidra til å begrense de effektutfordringene vi ser fremover, sier han.
– Jeg er opptatt av hvordan fjernvarme samspiller med kraftforsyningen og gjør det mulig å utnytte energiressurser som ellers ville gått til spille. Det er viktig med lokalt engasjement fra både kommuner og næringsaktører for å finne gode måter å benytte bioenergi, og jeg er imponert over det sterke engasjementet og det man har oppnådd her på Hadeland.
Lokale løsninger på nasjonale utfordringer
Seminaret satte et sterkt fokus på hvordan bioenergi kan være en del av løsningen på nasjonale utfordringer, som å redusere presset på det norske kraftnettet og håndtere effektutfordringer.
Her ble det fremhevet hvor viktig det er å fremme energifleksibilitet og smart energibruk, og hvordan vannbåren varme kan erstatte panelovner for å oppnå mer bærekraftige oppvarmingsløsninger. I tillegg ble det diskutert hvordan fjernvarme kan være en effektiv strategi for å håndtere dagens høye strømpriser og samtidig bidra til å gjøre energibruken mer miljøvennlig.
Ved avslutningen av samrådet ble statsråden overrakt et budskapsdokument i ti punkter som oppsummerte de politiske grep Bioreg Hadeland mener de sentrale myndighetene må ta for å nå målene om redusert strømavhengighet og unødig høye belastninger grunnet høye kraftpriser.
Samarbeid mellom næringsliv og kommuner
Med deltagelse fra en rekke sentrale aktører, som Solør Bioenergi, Miljøvarme Hadeland, Gran Tre G3, Hadelands-allmenningene, HRA, Energigården og Hafslund Celsio Oslo, ble det tydelig at samarbeid mellom næringsliv og kommuner er avgjørende for å lykkes. BioReg Hadeland har gjennom dette seminaret vist seg som en ledende arena for kunnskapsutveksling og inspirasjon, og Hadelandsregionen fremhever seg som et forbilde for andre deler av landet som ønsker å satse på bærekraftig energi.
Arrangementet har satt en ny standard for hvordan bioenergi kan utnyttes til det fulle, og det sterke engasjementet fra deltakerne lover godt for fremtidige prosjekter.